Recepta d'en Jaume Fàbrega.
Ingredients
4 talls de bacallà del morro ben gruixuts
farina
oli d’ oliva
½ cabeça d’ alls
1 culleradeta de pebre vermell
½ copa de vi blanc
julivert
300 gr. de fesols de Santa Pau cuits.
Elaboració
Enfarineu els talls de bacallà dessalats,
fregiu-los en una paella amb oli abundant, sense deixar-los molt rossos.
Retireu-los i guardeu-los, posant-los a la llauna per anar al forn, millor amb
la pell cap ensota. Traieu una mica d’oli de la paella i hi feu rossejar 4
grans d’alls, tallats a làmines, procurant que no es cremin (farien amargar el
plat). Hi afegiu el pebre vermell, el remeneu mig minut i hi tireu el vi,
deixeu que arrenqui el bull i ho tireu damunt del bacallà. Tireu-hi julivert
trinxat i la resta d’ alls picats, i poseu-ho a forn mitjà o alt (uns 200º)
prèviament escalfat, durant uns 5 o 7
minuts. Ha de quedar més aviat sec.
Notes
Feu servir un vi de qualitat, el plat
guanyarà.
Variants: afegir 4 tomàquets ratllats a la paella, just en el
moment d haver-hi tirat el vi, i deixar-ho coure uns 5 minuts. La meva mare ho
feia així.
Afegir-hi fesols de de Santa Pau. En aquest
cas jo faig una salsa una mica més abundant (sigui amb tomàquet o sense) i els
poso conjuntament amb el bacallà, a la llauna. Queden molt millor que fregits a
part.
Si feu servir tomàquets de penjar o tomàquets
d’estiu ben madurs, que és el que caldria sempre, no cal posar-hi sucre, com
alguns cuiners fan.
Vigileu el punt de sal: si el bacallà és a
punt, potser caldrà de posar-ne una punteta a la salsa.
Aquest plat és bo menjat calent o fred.
Com coure els fesols de Santa Pau
Els
posarem en remull amb aigua la nit abans. Si l'aigua és dura ( si porta calç ),
cal posar-hi una mica de bicarbonat per trencar la calç de l'aigua.
L'endemà
al matí, els rentarem amb aigua.
Posarem
a bullir els fesols amb una mica de sal i aigua freda a mig foc.
Quan
comenci l'ebullició, "els espantarem" afegint a l'olla una mica d'aigua freda per tal de trencar el bull
i perquè tornin a començar a bullir, a poc a poc, aproximadament una hora i
mitja.
Un
cop escorreguts els fesols ja els tenim a punt de menjar amanits amb un raig
d'oli o podem cuinar-los de les mil i
una maneres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada