Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

divendres, 28 de desembre del 2012

Bacallà a la llauna amb fesols de Santa Pau.

 
Recepta d'en Jaume Fàbrega.


Ingredients

4 talls de bacallà del morro ben gruixuts

farina
oli d’ oliva
½ cabeça d’ alls
1 culleradeta de pebre vermell
½ copa de vi blanc
julivert
300 gr. de fesols de Santa Pau cuits.

Elaboració

Enfarineu els talls de bacallà dessalats, fregiu-los en una paella amb oli abundant, sense deixar-los molt rossos. Retireu-los i guardeu-los, posant-los a la llauna per anar al forn, millor amb la pell cap ensota. Traieu una mica d’oli de la paella i hi feu rossejar 4 grans d’alls, tallats a làmines, procurant que no es cremin (farien amargar el plat). Hi afegiu el pebre vermell, el remeneu mig minut i hi tireu el vi, deixeu que arrenqui el bull i ho tireu damunt del bacallà. Tireu-hi julivert trinxat i la resta d’ alls picats, i poseu-ho a forn mitjà o alt (uns 200º) prèviament escalfat, durant uns 5 o 7  minuts. Ha de quedar més aviat sec.

Notes

Feu servir un vi de qualitat, el plat guanyarà.
Variants: afegir  4 tomàquets ratllats a la paella, just en el moment d haver-hi tirat el vi, i deixar-ho coure uns 5 minuts. La meva mare ho feia així.
Afegir-hi fesols de de Santa Pau. En aquest cas jo faig una salsa una mica més abundant (sigui amb tomàquet o sense) i els poso conjuntament amb el bacallà, a la llauna. Queden molt millor que fregits a part.
Si feu servir tomàquets de penjar o tomàquets d’estiu ben madurs, que és el que caldria sempre, no cal posar-hi sucre, com alguns cuiners fan.
Vigileu el punt de sal: si el bacallà és a punt, potser caldrà de posar-ne una punteta a la salsa.
Aquest plat és bo menjat calent o fred.

Com coure els fesols de Santa Pau
Els posarem en remull amb aigua la nit abans. Si l'aigua és dura ( si porta calç ), cal posar-hi una mica de bicarbonat per trencar la calç de l'aigua.
L'endemà al matí, els rentarem amb aigua.
Posarem a bullir els fesols amb una mica de sal i aigua freda a mig foc.
Quan comenci l'ebullició, "els espantarem" afegint a l'olla una  mica d'aigua freda per tal de trencar el bull i perquè tornin a començar a bullir, a poc a poc, aproximadament una hora i mitja.
Un cop escorreguts els fesols ja els tenim a punt de menjar amanits amb un raig d'oli o  podem cuinar-los de les mil i una maneres.

Vi: Cap de Creus Corall 11. Negre. Joan Sardà.  (6.95 €)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada