Libre de Sent Soví.
CLXXI.
Qui
parla com se cou
carn ab
alatria.
Si vols
fer carn ab alatria,
la carn
sia ben levada
e vaya
al ffoch en una olla [....]
El mot medieval alatria, que vol dir
macarrons, prové de l’hispanoàrab atrinya.
Els textos del segle XIII donen receptes per
guisar-los i fins i tot Arnau de Vilanova menciona aquesta paraula.
La fabricació dels macarrons és recollida al
Manuscrit napolità i al Martino, el qual indica que es couen en aigua bullent o
bé en brou “secundo el tempo”, és a dir, si es dia de peix o de carn.
La carn amb alatria no porta tomàquet, ja que
en aquells temps Amèrica encara no s’havia descobert.
Ingredients (per a 4 persones.)
300 g
d’alatria (macarrons)
500 g de
carn rostida de porc o de vedella, trinxada.
½ dl
d’oli d’oliva.
50 g de
mantega.
1 bona
ceba trinxada molt fina.
1
cullerada sopera d’alfàbrega.
1
culleradeta de canyella en pols.
¼ de l
de llet.
150 g de
formatge ratllat.
2 ó 3
cullerades de pa ratllat.
sal i
pebre.
2 fulles
de llorer.
Preparació.
Poseu l’alatria a coure amb aigua bullent amb
sal, un raig d'oli i les dues fulles de llorer fins que quedi cuita "al
dente"
Mentrestant feu un sofregit amb la ceba. Quan
la ceba estigui daurada, afegiu-hi la carn trinxada. Barregeu-ho tot. Fora del
foc, assaoneu la mescla i afegiu-hi l’alfàbrega i la canyella en pols.
Escorreu l’alatria. Unteu amb mantega una
plata apta per anar al forn i poseu-li la meitat de l’alatria. Cobriu-los amb
la carn i una capa de formatge. Acabeu
de posar-hi l’alatria i empolvoreu-la amb la resta del formatge i el pa
ratllat.
Aboqueu la llet per les vores de la plata.
Col·loqueu unes nous de mantega per sobre i poseu-ho a gratinar fins obtenir
una crosteta daurada. L’alatria ha d’absorbir tota la llet.
Vi. Floresta Negre, 11. Pere
Guardiola. D.O. Empordà. (3,90 €)
Sela, 10, Negre. Bodegas Roda, D.O. Rioja. (15,00 €)
Viña Gravonia, 02. Blanc. Viña Tondonia. D.O. Rioja. (13,00 €)
Marlanda Blanc, 11. Viticultors del Priorat. (11,50 €)
Sela, 10, Negre. Bodegas Roda, D.O. Rioja. (15,00 €)
Viña Gravonia, 02. Blanc. Viña Tondonia. D.O. Rioja. (13,00 €)
Marlanda Blanc, 11. Viticultors del Priorat. (11,50 €)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada