Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

dimecres, 26 de desembre del 2012

Carn amb alatria.



Libre de Sent Soví.

CLXXI.
Qui parla com se cou
carn ab alatria.
Si vols fer carn ab alatria,
la carn sia ben levada
e vaya al ffoch en una olla [....]

El mot medieval alatria, que vol dir macarrons, prové de l’hispanoàrab atrinya.
Els textos del segle XIII donen receptes per guisar-los i fins i tot Arnau de Vilanova menciona aquesta paraula.
La fabricació dels macarrons és recollida al Manuscrit napolità i al Martino, el qual indica que es couen en aigua bullent o bé en brou “secundo el tempo”, és a dir, si es dia de peix o de carn.
La carn amb alatria no porta tomàquet, ja que en aquells temps Amèrica encara no s’havia descobert.

Ingredients (per a 4 persones.)

300 g d’alatria  (macarrons)
500 g de carn rostida de porc o de vedella, trinxada.
½ dl d’oli d’oliva.
50 g de mantega.
1 bona ceba trinxada molt fina.
1 cullerada sopera d’alfàbrega.
1 culleradeta de canyella en pols.
¼ de l de llet.
150 g de formatge ratllat.
2 ó 3 cullerades de pa ratllat.
sal i pebre.
2 fulles de llorer.

Preparació.

Poseu l’alatria a coure amb aigua bullent amb sal, un raig d'oli i les dues fulles de llorer fins que quedi cuita "al dente"
Mentrestant feu un sofregit amb la ceba. Quan la ceba estigui daurada, afegiu-hi la carn trinxada. Barregeu-ho tot. Fora del foc, assaoneu la mescla i afegiu-hi l’alfàbrega i la canyella en pols.
Escorreu l’alatria. Unteu amb mantega una plata apta per anar al forn i poseu-li la meitat de l’alatria. Cobriu-los amb la carn i una capa de formatge.  Acabeu de posar-hi l’alatria i empolvoreu-la amb la resta del formatge i el pa ratllat.
Aboqueu la llet per les vores de la plata. Col·loqueu unes nous de mantega per sobre i poseu-ho a gratinar fins obtenir una crosteta daurada. L’alatria ha d’absorbir tota la llet.

Vi. Floresta Negre, 11. Pere Guardiola. D.O. Empordà. (3,90 €)
      Sela, 10, Negre. Bodegas Roda, D.O. Rioja. (15,00 €)
      Viña Gravonia, 02. Blanc. Viña Tondonia. D.O. Rioja. (13,00 €)
      Marlanda Blanc, 11. Viticultors del Priorat.  (11,50 €)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada