Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

diumenge, 30 de desembre del 2012

Com es fa la pasta fresca.



Elaboració

Fer la pasta fresca d’ou és senzill, només necessitem 3 ingredients: farina, ous i sal,.

En quant els ous ja es evident que com més frescos millor i en quant a la farina millor procurar-se del tipus 00. Però amb aquest tema i a Itàlia, podem trobar diferents teories de barreges de farina (farina blanca amb farina de blat dur) que per nosaltres poden semblar llunyanes.

Les proporcions a utilitzar per fer la massa, van de 5 ous per  600 gr. de farina, sempre en funció de la mida dels ous que utilitzem.

Posem la farina  en un bol gran,  farem un petit crater a la part central on tirarem els 5 ous, primer un i remenem i desprès l’altre i seguim remenant. Mentre anem barrejant la farina es va incorporant a la massa i la que resta al fons del bol i no s’enganxa, serà la que al final sobra. Desprès de tres minuts aproximadament, dipositem la barreja a sobre del marbre de la cuina que prèviament hem recobert de farina.

És el moment d’enfarinar-nos les mans i començar a amassar. Cal obtenir una bona massa, sedosa i elàstica. Quan considerem que està a punt (l’operació dura com 15 minuts i acaba en el moment que quasi no s’enganxa als dits) posem sal l’emboliquem amb un drap humit i la deixem en un lloc fresc a reposar uns 30 minuts (o la nevera si cal) abans de continuar.

Un cop reposada la massa, tornem a posar farina sobre el marbre enfarinat i passem al rodet, prèviament enfarinat també, fins aconseguir una superfície considerable (cal anar empolsant amb farina si veiem que s’enganxa) i ja procedim a tallar-la. La manera alternativa de fer-ho, és disposar d’una d’aquestes màquines amb rodets, específiques per aplanar, que de fet es la manera més còmoda.

Per tallar-la tot dependrà de quina forma desitgem. Per les rectangulars no tenim massa problema i per les circulars, podem fer-ho amb un plat de cafè com motlle tallant en cercles amb la punta d’un ganivet i dipositant les parts en un plat amb farina. Si s’enganxa alguna o queda algun forat, podem tapar-lo amb la pasta sobrant. Quant només quedin retalls de pasta els podem reciclar amassant-los de nou.

NOTES: Començar la primera vegada amb una quantitat raonable com poden ser 300 grg de farina i 3 ous. A mida que augmenta la quantitat, la manipulació es fa més feixuga i més val intentar-ho quan tinguem més experiència. Mentre manipulem la pasta, sempre cal que hi hagi farina arreu per evitar que s’enganxi.

La pasta elaborada així artesanalment, no es convenient guardar-la més de 24/48h. Pel tema de l’ou cru...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada