El confit d'ànec (en francès “confit de canard”) és un plat francès
fet amb la cuixa de l'ànec. Encara que es prepara a tot França, es considera
una especialitat de la Gascunya. El confit es prepara en un procés de
conservació que té segles d'antiguitat i consisteix en salar un tros de carn
(normalment d'ànec, oca o porc) i escalfar-la en el seu propi greix.
Per preparar un confit, la carn es frega amb
sal i all, es cobreix amb sal i es refreda fins a 36 hores. El salat funciona com a
conservant. Abans de coure la carn, es neteja de la sal i s'asseca. Es posa en
un recipient prou fondo com per contenir la carn i el greix fos, i es fica al
forn a baixa temperatura (76-135 º C) La
carn s’escalfa almenys fins que està cuita, o fins que es torna tendra, des de
90 minuts fins a 10 hores.
Llavors es retiren la carn i el greix del forn
i es deixen refredar. Després es trasllada la carn a un pot o un altre
recipient i se submergeix completament en el greix. Un pot segellat de confit
d'ànec es pot conservar a la nevera fins a sis mesos. Per maximitzar el període
de conservació, el greix ha de cobrir la carn almenys un parell de centímetres.
El greix cuinat funciona com a precinte i com a conservant, donant a més un
sabor intens. Cal assenyalar que obviar l'etapa de salaó redueix enormement el
període de conservació del confit.
El confit també es ven enllaunat, podent-se
conservar durant alguns anys. El greix del confit també pot usar-se de moltes
altres formes, com saltar verdura (per exemple mongetes verdes i all, o bolets
silvestres o conreats), torrades, amanides, ous remenats o truites, i com
additiu en la pasta trencada per pastissos i quiches.
Una recepta clàssica és fregir o rostir la cuixa en una mica del greix fins que estigui daurada i cruixent, i usar més
greix per rostir algunes patates i all com a guarnició. Les patates rostides en
greix d'ànec per acompanyar el confit s’anomenen patates a la “sarladaise”. Un altre acompanyament pot
ser la col estofada amb poma i vi negre.
Vins:
-Flor
d’Albera, 10. Blanc. Celler Martí Fabra. (11,50 €)
-Bourgogne Rouge "Pinot Fin", 2011. Negre. Geantet-Pansiot. (21,00 €)
-Beronia Graciano, 10. Negre. Bodegas Beronia. (11,25 €)
-Bourgogne Rouge "Pinot Fin", 2011. Negre. Geantet-Pansiot. (21,00 €)
-Beronia Graciano, 10. Negre. Bodegas Beronia. (11,25 €)
Quina currada fer el confit a casa! nosaltres aquest any hem fet canelons de confit d'anec però el confit ja estava fet... amb patates com dius tu està de cine! Que tingues bon any 2013!! Marta
ResponElimina