Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

dissabte, 15 de juny del 2013

Sèpia amb pèsols i mandonguilles




Ingredients:
per a 4 persones.

1 sèpia de mig kg,  o dues de quart, tallades a daus (amb la melsa)
300 gr. de pèsols
2 tomàquets madurs
2 cebes
1 got petit de vi blanc
sal i pebre.
oli d'oliva 0’4⁰

Per les mandonguilles:
250gr. carn de porc picada
250gr. carn de vedella picada
1 ou
2 grans  d’all
Julivert
1 llesca de pa.
llet
julivert
pebre negre mòlt
farina

Per la picada:
un grapat d'ametlles torrades
un grapat d’avellanes torrades
uns brins de safrà
una copa de vi ranci.
julivert

Elaboració:
Començarem preparant les mandonguilles.
Posarem en un bol l’ou i el deixatarem, en el mateix bol i posarem les carns picades, el julivert i l’all ben picadets i la molla  de pa que prèviament haurem humitejat en un plat amb llet. Ho salpebrarem i ho barrejarem bé amb una forquilla o si voleu, millor amb les mans, fins aconseguir una massa ben homogènia.
Un cop la massa estigui a punt, posarem en un plat farina i amb les mans anirem donat forma a les mandonguilles que passarem per la farina i anirem reservant en un altre plat. A continuació les fregim em una paella amb abundant oli d’oliva 0’4⁰  i les reservem.
Seguidament comencem a fer el sofregit. Pelem i piquem la ceba. La posem a la cassola amb una mica d’oli,  i la sofregim a poca poc..
Mentrestant, en un pot amb aigua i sal posem a bullir els pèsols.
Pelem i tallem els alls i els afegim al sofregit de la ceba i quan això ja tingui el color i textura adequat hi posem el tomàquet pelat i tallat a quadradets amb una mica de farigola. Hi posem també la melsa de la sèpia i acabem el sofregit.
Quan els pèsols siguin gairebé cuits els reservem en un colador.
Quan el sofregit estigui a punt i afegim els talls de sípia, donem unes voltes, aboquem el gotet de vi blanc, deixem que evapori un moment l’alcohol i afegim un gotet d’aigua, ho salem i tapem la cassola deixant el foc mig. Anem vigilant i remenant la cassola amb la sípia que quedi ben cuita.
Mentrestant un morter hi posem les ametlles i avellanes els brins de safrà, el julivert i ho piquem bé tot plegat.
Quan la sèpia sigui cuita hi afegim les mandonguilles, els pèsols i la picada desferta amb el  de vi ranci.
Deixeu uns 10 minuts més fent xup-xup i ja ho teniu a punt. 

Vins: Intramurs, 11. Negre. Monestir de Poblet. D.O. Conca de Barberà. (9,00 €)
         Sela, 10. Negre. Bodegas Roda. D.O. Rioja. (15,00 €)
         Pie Franco, 06. Negre. Propiedad Vitícola Casa Castillo. D.O. Jumilla. (31,00 €)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada