Can Bonada de Serrat. Vall de Ribes. - (Fotografia de
Francesc Estrada i Vilalta)
La Núria Bonada i Dou, la meva dona, va néixer a Ripoll en el sí de la família Bonada.
L'any 1923, Francesc Bonada i Parés (1875-1948), avi de la Núria, metge i
hereu de Can Bonada de Serrat, començà un treball de recerca per conèixer la
història dels seus avantpassats, consultant els llibres sagramentals de les
parroquies de la Vall de Ribes, i anotant totes les anècdotes familiars
transmeses oralment de pares a fills, generació rere generació. Després de tres
anys de feina, va deixar un petit manuscrit de vuitanta pàgines, amb una breu
història de la família, l'arbre genealògic troncal dels hereus i un índex dels
pergamins i papers més rellevants de l'arxiu familiar.
L’any 1993, l’Enric Bonada i Dou, germà de la
Núria, junt amb el seu cosí Pere Bonada i Roca (1928-2013), es
posaren d’acord per continuar aquest treball, buidant tota la documentació
coneguda de la Vall de Ribes conservada als arxius catalans, espanyols i
francesos, amb l’objectiu d’esbrinar tots els detalls possibles sobre la vida
dels seus avantpassats. Fruit d’aquest llarg i laboriós procés, varen
aconseguir recopilar més de 30.000 documents, tasca que culminarà ben aviat amb
la publicació del primer volum de l’obra “Els Bonada. Història d’una família de
la Vall de Ribes”, que explicarà la història d’aquesta humil família de
pagesos, des de principis de l’any 1348 fins a 1950.
Afortunadament, en tota aquesta documentació,
hom hi pot trobar també el llibre de receptes de la cuina dels Bonada de
Serrat. Cal tenir present que a la casa pairal, a més de la padrina i la
mestressa, també hi havia les filles i a vegades minyones, que s'encarregaven
de preparar el menjar per tots els habitants de la casa. Per aquesta senzilla
raó, les cuineres solien tenir el costum de portar un receptari, que servia per
facilitar l'aprenentatge de les noves generacions.
Així doncs, us convidem a totes i a tots a
provar algunes d’aquestes interessants receptes de cuina tradicional...! - Bona
cuina i bon profit...!
Bunyols de bacallà de Can Bonada.
Ingredients
3 talls de bacallà dessalat.
2 patates
1 ceba
2 patates
1 ceba
2 cullerades
de farina.
1 pols de llevat
2 ous.
julivert..
llorer
Elaboració.
S'agafa un tros de bacallà es dessala i es
trosseja. En una cassola posem a bullir un parell de patates mitjanes tallades
ben fines, una mica de ceba i la fulla de llorer. Quan la patata gairebé està cuita, hi tirem el
bacallà, es deixa bullir uns moments i ho traiem del foc, deixant-ho en una
escorredora.
Tot seguit ho posem en un bol i ho aixafem amb
una forquilla de manera que quedi tot ben fi. Després hi afegim una bona
cullerada sopera de farina i un pols de llevat.
A part, agafarem un ou tot separant el rovell
de la clara. El rovell el tirarem al bol i la clara es munta a punt de neu. Un
cop la clara està muntada també l'afegirem al bol.
Seguidament agafarem una mica de julivert, el
tallarem ben petit i l'afegirem a la massa. Ho barrejarem tot plegat amb la
forquilla, fins que quedi una pasta ben fina i uniforme. Un cop ben barrejat
taparem el bol amb un drap i ho deixarem reposar un parell d'hores.
Per
últim, es posa una paella al foc amb oli a 200 ºC i amb una cullera
anirem fent els bunyols, que es posen a fregir fins que quedin ben rossos.
Vi. Quinze Roures, 11. Blanc. Espelt Viticultors. D.O. Empordà (9,80 €)
Nuviana Chardonnay, 11. Blanc. Nubiana. V.T. Valle del Cinca. (4,00 €)
Quins records...el Dr. Bonada era veí de porta de casa meva.
ResponEliminaEncara sembla que els veig.
Quina sort tenir tantes receptes i que bones que deuen ser.
Felicitats per una feina tan ben feta.
Gràcies Assumpció...
ResponElimina