Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

dissabte, 22 de juny del 2013

Arròs a banda.



Ingredients per a 4 persones


4 rodanxes gruixudes de lluç del Nord.
8 gambes de Roses..
1 kg d'espines i caps de rap congre, rata, aranya, etc.
2 patates mitjanes
1 ceba mitjana          
2 tomàquets madurs
6 grans  d'all
400 g d'arròs de Pals
1 cullerada de pebre vermell dolç  
uns brins de safrà
1 ou.
1 llimona.
sal i pebre.
oli d’oliva.


Elaboració

Posarem una olla al foc amb el kg d'espines. Cobrirem el conjunt bé d'aigua i taparem l’olla.
Posarem en una paella part de l’oli i rossejarem  els alls, les patates tallades a trossos i la ceba, tallada també en juliana.
Quan tot hagi enrossit, apartarem els alls i els reservarem, afegirem el pebre vermell i el fregirem entre 10 i 15 segons. Immediatament traurem un parell de cullerades grosses d'aigua de l’olla i les abocarem a la paella on tenim encara les patates i la ceba. Eixugarem bé la paella amb l'aigua i, en acabat, ho abocarem tot dins l’olla. Ho deixarem coure durant mes de mitja hora o tres quarts d'hora per tal que les espines desprenguin bé la seva substància i seguidament colarem el brou resultant.
Tornarem a agafar la paella i hi posarem la resta de l'oli. La posarem al foc amb els tomàquets, pelats i tlalats ben fins, i deixarem que sofregeixin. Si veiéssim que s'assequen a la paella, hi afegirem una mica d'aigua perquè el sofregit no es cremi.
Quan tinguem el sofregit, fet hi afegirem l’arròs, el remenarem una mica perquè s'ofegui a la paella i després hi abocarem el brou, bullint i en doble quantitat  d’arròs i una mica mes. Deixarem coure uns 10 minuts a ple foc, remenant de tant en tant, després hi posarem la sal corresponent i l'anirem rectificant durant la cocció. Hi posarem també una picada de morter amb el safrà i els alls fregits reservats, deixatada amb una mica de caldo del peix. Posarem la paella al forn perquè acabi de coure o bé al costat del foc, si no tenim forn.
Un cop acabada la cocció, servirem l’arròs, acompanyats del lluç i les gambes que haurem cuit a la planxa.Ho acompanyem amb una maionesa feta amb 2 grans d’all, un ou, un unes gotes de llimona, sal i l’oli d’oliva, feta amb el minipimer. També ho podem acompanyar amb una salsa salmorreta, que es com se serveix al litoral alacanti, mes que no pas a València.

Salsa Salmorreta

La Salmorreta és un tipus de salsa alimentària típica del País Valencià, concretament de la regió d'Alacant, molt utilitzada als arrossos tan típics de la gastronomia alacantina, especialment a aquells que hi tenen peix o marisc als seus ingredients como ara l'arròs a banda, o amb llongant, .
Formes de preparar-la n'hi han moltes, de igual manera que canvien els seus ingredients, però la salmorreta més estandaritzada consisteix en un sofregit que duu:

tomaca (preferiblement de Mutxamel i sense pell).
alls.
oli d'oliva verge.
ceba.
nyora.
julivert.

Tots els ingredients després de ser sofregits s'han de picar molt de manera que el resultat final siga una pasta densa i uniforme. S'aboca al mateix temps que l'arròs i en poca quantitat (una cullera de cafè per persona) ja que té un sabor prou fort.


Vins. Sinols, 11. Rosat. Empordàlia.  D.O. Empordà. (4,15 €)
         Veranza, 11. Rosat. Nuviana. V.T. Valle del Cinca. (4,00 €)




2 comentaris: