Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

dissabte, 5 d’octubre del 2013

Coca amb recapte.


El recapte és tot el que genera l'horta. En els seus orígens, la coca amb recapte era una coca feta amb el recapte sobrer que hi havia pels masos i cases i així evitar que es fes malbé. D'aquí que aquesta coca tingui múltiples receptes depenent dels ingredients que s'utilitzin. Pot portar pebrot, ceba, all, tomàquet, albergínies, carabassó, etc.., i s'acostuma a acompanyar amb llonganissa fregida o a la brasa o també amb una arengada o anxoves,

Ingredients.

Per a la massa:
500 g de farina
30 g de llevat premsat
sal
1 got d'aigua tèbia
oli d'oliva verge extra de Riudoms

Per a la guarnició:
3 pebrots vermells escalivats
1 albergínia escalivada
1 tomàquet
4 anxoves dessalades
6 olives farcides.
sal
oli d'oliva verge extra de Riudoms

Elaboració.

Poseu la farina sobre el marbre en forma de volcà, en el centre, poseu-hi els altres ingredients, tret de l'oli. Treballeu-lo amb les mans fins que s'obtingui consistència i es desenganxi fàcilment del marbre.
Quan estigui feta, deixeu la massa en un lloc temperat i tapeu-la amb un drap per tal que fermenti, procurant que no rebi corrent d'aire. Trigarà a fermentar unes dues o tres hores.
Torneu a posar la massa al marbre, afegiu-hi l'oli d'oliva verge extra. Treballeu-la fins que l'oli hagi quedat absorbit i la massa quedi suau i elàstica. Deixeu-la reposar trenta minuts més, ben tapada.
Mentrestant escaliveu els pebrots, les cebes i ‘albergínia. Peleu els pebrots, traieu-los les llavors i talleu-los en tires.  Feu el mateix amb l’albergínia,
Espolseu amb farina una safata de forn i esteneu la massa preparada, tot donant-li la forma de coca, amb les mans untades amb oli o el corró; a sobre, col·loqueu-hi les tires dels pebrots  i l’albergínia, les anxoves dessalades i el tomàquet i les olives farcides tallats a rodanxes. Finalment tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva per damunt.
Poseu-ho al forn, que ja ha d'estar calent, a 180 ºC, uns trenta minuts. Encara que es pot menjar tan freda com calenta, és més bona recent feta que és quan està al màxim el seu sabor exquisit.

Vins: Cap de Creus Corall, 11. Negre. Joan Sardà. D.O. Empordà. (6,95 €)
          Colors, 09. Negre. Cérvoles Celler.  D.O. Costers del Segre. (10,00 €)
          Camins del Priorat, 11. Negre. Álvaro Palacios. D.O. Priorat. (14,00 €)
          Rime Blanc, 10. Acústic Celler. D.O. Priorat. (14,00 €)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada