Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

dimecres, 2 de gener del 2013

Confit d'ànec.


El confit d'ànec (en francès “confit de canard”) és un plat francès fet amb la cuixa de l'ànec. Encara que es prepara a tot França, es considera una especialitat de la Gascunya. El confit es prepara en un procés de conservació que té segles d'antiguitat i consisteix en salar un tros de carn (normalment d'ànec, oca o porc) i escalfar-la en el seu propi greix.
Per preparar un confit, la carn es frega amb sal i all, es cobreix amb sal i es refreda fins a 36 hores. El salat funciona com a conservant. Abans de coure la carn, es neteja de la sal i s'asseca. Es posa en un recipient prou fondo com per contenir la carn i el greix fos, i es fica al forn a baixa temperatura (76-135 º C)  La carn s’escalfa almenys fins que està cuita, o fins que es torna tendra, des de 90 minuts fins a 10 hores.
Llavors es retiren la carn i el greix del forn i es deixen refredar. Després es trasllada la carn a un pot o un altre recipient i se submergeix completament en el greix. Un pot segellat de confit d'ànec es pot conservar a la nevera fins a sis mesos. Per maximitzar el període de conservació, el greix ha de cobrir la carn almenys un parell de centímetres. El greix cuinat funciona com a precinte i com a conservant, donant a més un sabor intens. Cal assenyalar que obviar l'etapa de salaó redueix enormement el període de conservació del confit.
El confit també es ven enllaunat, podent-se conservar durant alguns anys. El greix del confit també pot usar-se de moltes altres formes, com saltar verdura (per exemple mongetes verdes i all, o bolets silvestres o conreats), torrades, amanides, ous remenats o truites, i com additiu en la pasta trencada per pastissos i quiches.
Una recepta clàssica és fregir o rostir la cuixa en una mica del greix fins que estigui daurada i cruixent, i usar més greix per rostir algunes patates i all com a guarnició. Les patates rostides en greix d'ànec per acompanyar el confit s’anomenen patates a la “sarladaise”. Un altre acompanyament pot ser la col estofada amb poma i vi negre.

Vins -Flor d’Albera, 10. Blanc. Celler Martí Fabra. (11,50 €)
            -Bourgogne Rouge "Pinot Fin", 2011. Negre. Geantet-Pansiot. (21,00 €)
            -Beronia Graciano, 10. Negre. Bodegas Beronia. (11,25 €)

1 comentari:

  1. Quina currada fer el confit a casa! nosaltres aquest any hem fet canelons de confit d'anec però el confit ja estava fet... amb patates com dius tu està de cine! Que tingues bon any 2013!! Marta

    ResponElimina