Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

dilluns, 14 de gener del 2013

Naps de Capmany al Roquefort.



Al terme de Capmany, municipi de l'Alt Empordá situat als terraprims de la plana, s'hi conreen uns naps que tenen un gran predicament culinari. A "El quadern gris", Josep Pla escriu haver menjat «Guisat de costelles amb naps de Capmany», exactament a l'hora de dinar del dia 9 d'abril de 1919. La cosa ve de lluny, sembla, i s'estén també —almenys en aquest testimoni planiá— per terres del Baix Empordá, ja a principis de segle. A "Notes disperses" torna esmentar els naps de Capmany, aquesta vegada com a acompanyament de l'ànec a la cassola —«una de les últimes reminiscéncies de la cuina feudal en aquest país»— i a "El que hem menjat" ja en canta directament les lloances: «A l'Empordá en tenim uns, els naps petits i foscos de Capmany, que són realment inoblidables.»
 (Del libre "Les Receptes del Mótel Empordà" d'en Jaume Subirós..)

Ingredients  (per a 6 persones:)

1,5 kg de naps negres de Capmany
100 g de Roquefort
1 ceba
150 gr mantega,
1/l. de crema de llet.
2 cullerades de farina
sal i pebre

Elaboració:
Pelem els naps i els fem bullir durant mitja hora. Els deixem refredar i els tallem després en dues meitats, de llarg a llarg. Amb una cullereta, buidem una mica l'interior de cada meitat i ho guardem per al farcit.
Fem un sofregit amb la ceba, i hi afegim el Roquefort, 50 grams de mantega, un decilitre de crema de llet i la carn del nap que hem tret. Amb aixó que hem sofregit, farcirem els naps.
Finalment, amb la resta de la crema de llet, la mantega i dues cullerades de farina, fem una pasta melosa. Posem els naps en una plata, la pasta per sobre i els fem gratinar al forn.

Vi: Mont Marçal. Cava  brut. Mont Marçal Vinícola. (7,00 €)
       Pouilly Fuissé, 11. Blanc. Domaine Combier  (14,20 €)
       Porto Ruby, 10. Ferreira.  (10,00 €)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada