Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

diumenge, 8 de setembre del 2013

La Cuina de Can Bonada.


Can Bonada de Serrat. Vall de Ribes. - (Fotografia de Francesc Estrada i Vilalta)


La Núria Bonada i Dou, la meva dona, va néixer a Ripoll en el sí de la família Bonada.

L'any 1923, Francesc Bonada i Parés (1875-1948), avi de la Núria, metge i hereu de Can Bonada de Serrat, començà un treball de recerca per conèixer la història dels seus avantpassats, consultant els llibres sagramentals de les parroquies de la Vall de Ribes, i anotant totes les anècdotes familiars transmeses oralment de pares a fills, generació rere generació. Després de tres anys de feina, va deixar un petit manuscrit de vuitanta pàgines, amb una breu història de la família, l'arbre genealògic troncal dels hereus i un índex dels pergamins i papers més rellevants de l'arxiu familiar.

L’any 1993, l’Enric Bonada i Dou, germà de la Núria, junt amb el seu cosí Pere Bonada i Roca (1928-2013), es posaren d’acord per continuar aquest treball, buidant tota la documentació coneguda de la Vall de Ribes conservada als arxius catalans, espanyols i francesos, amb l’objectiu d’esbrinar tots els detalls possibles sobre la vida dels seus avantpassats. Fruit d’aquest llarg i laboriós procés, varen aconseguir recopilar més de 30.000 documents, tasca que culminarà ben aviat amb la publicació del primer volum de l’obra “Els Bonada. Història d’una família de la Vall de Ribes”, que explicarà la història d’aquesta humil família de pagesos, des de principis de l’any 1348 fins a 1950.

Afortunadament, en tota aquesta documentació, hom hi pot trobar també el llibre de receptes de la cuina dels Bonada de Serrat. Cal tenir present que a la casa pairal, a més de la padrina i la mestressa, també hi havia les filles i a vegades minyones, que s'encarregaven de preparar el menjar per tots els habitants de la casa. Per aquesta senzilla raó, les cuineres solien tenir el costum de portar un receptari, que servia per facilitar l'aprenentatge de les noves generacions.

Així doncs, us convidem a totes i a tots a provar algunes d’aquestes interessants receptes de cuina tradicional...! - Bona cuina i bon profit...!

http://bonada.com/

Bunyols de bacallà de Can Bonada.


Ingredients 

3 talls de bacallà dessalat.
2 patates
1 ceba
2 cullerades  de farina.
1 pols de llevat
2 ous.
julivert..
llorer

Elaboració.

S'agafa un tros de bacallà es dessala i es trosseja. En una cassola posem a bullir un parell de patates mitjanes tallades ben fines, una mica de ceba i la fulla de llorer. Quan la patata gairebé està cuita, hi tirem el bacallà, es deixa bullir uns moments i ho traiem del foc, deixant-ho en una escorredora.
Tot seguit ho posem en un bol i ho aixafem amb una forquilla de manera que quedi tot ben fi. Després hi afegim una bona cullerada sopera de farina i un pols de llevat.
A part, agafarem un ou tot separant el rovell de la clara. El rovell el tirarem al bol i la clara es munta a punt de neu. Un cop la clara està muntada també l'afegirem al bol.
Seguidament agafarem una mica de julivert, el tallarem ben petit i l'afegirem a la massa. Ho barrejarem tot plegat amb la forquilla, fins que quedi una pasta ben fina i uniforme. Un cop ben barrejat taparem el bol amb un drap i ho deixarem reposar un parell d'hores.
Per  últim, es posa una paella al foc amb oli a 200 ºC i amb una cullera anirem fent els bunyols, que es posen a fregir fins que quedin ben rossos.

Vi. Quinze Roures, 11. Blanc. Espelt Viticultors. D.O. Empordà (9,80 €)
      Nuviana Chardonnay, 11. Blanc. Nubiana. V.T. Valle del Cinca. (4,00 €)

2 comentaris:

  1. Quins records...el Dr. Bonada era veí de porta de casa meva.
    Encara sembla que els veig.
    Quina sort tenir tantes receptes i que bones que deuen ser.
    Felicitats per una feina tan ben feta.

    ResponElimina