Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

dissabte, 9 de març del 2013

Com es fa la pasta fresca a mà...


Ingredients
3 ous mitjans
300 g de farina de blat.
sal.

Com fer la massa.
Fer la massa a mà és una tasca senzilla mple i, amb pràctica, es pot convertir en una segona naturalesa. Així s'aconsegueix una pasta molt superior a la que es pasta a màquina. El procés més lent i més gradual de pastar a mà, així com la calor de les mans, augmenta en gran mesura l'elasticitat i la textura de la massa. La quantitat de farina que es suggereix és aproximada: varia segons la mida dels ous i la humitat de l'ambient. Es pot ajustar abans de començar a pastar.

La barreja de la farina i el ous.
Col·loqueu la farina en una superfície càlida de fusta o altre material llis, en forma de corona, afeigiui la sal.. Trenqueu els ous un per un al centre de la corona.
Bateu els ous suaument amb una forquilla fins que els rovells i les clares es barregin en forma parella.
Amb la forquilla, incorporar gradualment als ous la farina de l'interior de la corona fins que els ous ja no estiguin líquids. No trencar la paret exterior de farina o els ous s'escaparan.
Consells per fer la massa..
Utilitzeu ous que estiguin a temperatura ambient.
No fer la massa en una superfície freda com el marbre.

Com pastar la massa.
Aquest pas s'ha de fer amb rapidesa i sense dubtar, en cas contrari es pot perdre part de la barreja d'ou.
Amb les dues mans, poseu la farina restant sobre la barreja d'ou de manera que quedi completament coberta.Comenceu a treballar la massa amb les mans fins que la farina es barregi amb els ous. Decidiu si es necessita més farina: la massa ha d'estar humida però no enganxosa.

Sosteniu la massa amb una mà mentre la plegueu amb els dits de l'altra mà.
Utilitzeu la base del palmell de la mà per empènyer la massa cap avall i lluny. Continuar fins que la massa estigui uniforme i molt suau. Immediatament, emboliqueu-la  amb paper film i deixeu-la reposar com a mínim 20 minuts abans de estirar.

Com estirar la massa
Amassar a mà dóna com a resultat una pasta molt millor que la feta a màquina. Quan es fa a mà, la massa s'estira en lloc de comprimir. Això genera pastes més poroses que absorbeixen millor les salses, a més de posseir una textura més interessant.
Desemboliqueu la massa del paper film  i pasteu-la de nou durant un minut aproximadament perquè la humitat que s'ha dipositat a la superfície torni a la massa. Aixafeu una mica la massa amb les mans fins a formar un disc rodó i posar-lo a la superfície de treball.
Comenceu  a estirar des de dos terços de la vora inferior del disc just abans de la vora superior.  Gireu el disc 90 º i repetiu l’operació. Continueu fins que la massa tingui un gruix de 2 mm.
Seguiu estirant la massa fins que quedi transparent, deixant que pengi de la vora de la superfície de treball. Deixeu-la  sobre un drap de cuina perquè s'assequi.
Consells per estirar la massa.
Deixeu que només els palmells de les mans entrin en contacte amb la massa al rodet de pastar.
Estirar en lloc de comprimir la massa, no empènyer cap avall sinó cap a fora i lluny. 

Com tallar la pasta.

Abans de tallar la massa, aquesta s’ha de assecar fins a adquirir una certa consistència, perquè els fideus no s'enganxin entre si, però no ha d'estar tan seca que es torni trencadissa.
Enrotlleu  la planxa de massa formant un rotllo pla d'aproximadament 5 cm d'ample.Prendre un ganivet gran, i talleu el rotllo de pasta en cintes de l'ample desitjat.

Desenredar les cintes. Per  guardar (les pastes seques duren mesos), emboliqueu-les  al voltant de la mà formant niu i poseu-les a assecar en un drap de cuina. Si les voleu utilitzar el mateix dia, deixeu-les estirades sobre un drap.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada