Blog de les receptes recollides per Salvi Jacomet, hereu de Cal Calciner de Roses.

diumenge, 3 de març del 2013

Sopa de farigola.




Segons Josep Pla, “...aquesta sopa és una de les més bones i saludables d’aquest rodal. El pa ha de ser bo. El millor que hi havia, el pa “moreno”, ja no es fa. El pa de les fleques actuals -salvant rares excepcions- és molt dolent, immenjable”.

Hi ha diverses receptes de sopa de farigola, la que us presento és la que em va ensenyar la Catalina, la meva mare, que cada dia se’n feia un plat per sopar.

Ingredients.

3 llesques de pa sec de dos o tres dies.
1 branca de farigola.
1 gra d’all.
oli d’oliva de Pau.
sal.
½  litre d’aigua.

Elaboració.

Posem l’aigua a escalfar en un pot, quan bulli hi posem la branca de farigola i deixem bullir a foc fort 5 minuts.
Mentre tant haurem tallat el pa amb llesquetes ben finetes i les haurem posat en un plat fondo.
Piquem el gra d’all ben picadet i el posem damunt del pa, hi afegim la sal  i un bon raig d’oli.
Agafem el pot amb la infusió bullint i escaldem el pa passant-la per un colador.
Deixem reposar un parell de minuts, i ja tenim la sopa feta..

------------------------


En el Motel del Sr. Mercader, la sopa de farigola era, moltes vegades, el primer plat que preparava el cos i l'esperit per abordar alguns plats de caça.
Us adjunto la recepta.



  
La farigola, en sopa de brou amb pa.

Ingredients per a 4 persones:

100 g de pa sec del dia abans.
1,5 l de brou.
1 brot de farigola
2 ous
1 all
oli d’oliva
sal

Elaboració:

Posem quatre cullerades d’oli d’oliva en un tupí i hi fem coure l’all pelat fins que quedi lleugerament enrossit.
Hi afegim el pa sec, li donem un parell de voltes i hi afegim el brou, el brot de farigola i la sal corresponent. Ho deixem coure a poc a poc. Com que la cocció és lenta, el brou es va espessint.
Quan ja és cuit, hi tirem els ous batuts per lligar-ho tot; ho hem de remenar de pressa perquè no quallin; això fa la sopa més lleugera i més gustosa.
Després ho passem tot junt per un colador fi, perquè quedi com una crema.
S’ha de servir calenta i podem canviar l’ou per crema de llet.

Vins per acompanyar plats de caça:         
         Lealtanza, 04. Negre. Bodegas Altanza. D.O. Rioja. (15,00 €)
         Tilenus Pagos de Posada, 04. Negre. Bodegas Estefania. D.O. Bierzo. (20.00 €) 
         Salmos, 10. Negre. Torres Priorat. D.O. Priorat. (19,00 €)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada